Semalam ciknaa ada post gambar sambal ni kat IG dan facebook..punya la ramai yang terliur dan mintak resepi..siap mintak suruh jual & pos lagi..eheee..maaf la korang, takde niat pun nak buat orang terliur.. lagipun menu ni simple aje.. ciknaa dah lama tak makan..kebetulan asben kata dia tak balik berbuka kat umah, so ciknaa plan masak menu pahang..(dia kurang sikit tempoyak ni)
Simple sangat nak masak sambal tempoyak bilis ni..
BAHAN-BAHAN :
- Ikan bilis - segenggam
- cili padi - ikut kepedasan sendiri
- bawang besar/merah
- tempoyak
- garam
Tumis cili & bawang yang ditumbuk.. masukkan ikan bilis.. masukkan tempoyak yang sudah dibancuh dengan sedikit air, disebabkan ciknaa takde stock kunyit, maka serbuk kunyit je digunakan untuk bagi cantik sikit warna sambal ni.. last sekali masukkan garam & perasa kalau nak..siap! senang kan? nak best lagi letak petai.tapi ciknaa tak makan petai..sambal tempoyak ikan bilis semata-mata jelah..tapi ya ampun..nikmat sungguh makan dengan nasi panas..berbuka sampai sahur semalam, ni jela lauk ciknaa..kalau ada ikan patin goreng lagi meletop kebaaboom ni.. eheeee..
sekian entry tulus dari dapur ciknaa..anak jati pahang, tempoyak ni memang darah daging kite.. huhu.. ok selamat mencuba :)
akk tak makan durian, tp sejak berkenalan dgn patin tempoyak ni mmg fav pulok.
ReplyDeleteoleh itu resepi bilis cikna ni harus laa kucuba. hihihi
Tempoyak masak ikan bilis hana lain sikit ciknaa sebab taruk santan, daun kunyit then takde goreng-goreng. Nanti boleh try version cikna ni.
ReplyDeletesedap giler sambal tempoyak ni.. fav! :)
ReplyDeletedapnye!!!! aduduii terlioq
ReplyDeletemmg sedap ni
ReplyDeleteMakan tempoyak cicah sambal belacan je. tak pernah cuba resepi ni.
ReplyDelete